Sattulan kyläyhdistys

Sattulan lyhyt kyläkierros – pieni monipuolinen hämäläinen kylä

Jätä kommentti

Sattula on pieni kylä Hattulan Parolan läheisyydesssä Lehijärven rannalla vain 10 km etäisyydellä Hämeenlinnan keskustasta.  Kyläkaupat ovat viiden minuutin ajomatkan päässä Tiiriössä.  Vakituisia asukkaita on parisataa ja kesäaikaan tuplasti.  Jo keskiajalla pyhiinvaellusreitti Suomesta Espanjan Santiago de Compostelaan kulki Hiidentietä pitkin Sattulan kylän läpi.  Nykyinen Sattulankaarre on Hiidentien osa ja tiiviin vanhan kylämiljöön keskus.

Urheilu-Sattula keskittyy Hattula Golfin alueelle kylän eteläreunaan.  Golf -kentän ravintola Pehtoori tarjoaa virvoketta pelaajille, kyläläisille ja ohikulkijoille.  Tule tutustumaan, katso http://www.hattulagolf.fi

Kulttuuri-Sattula keskittyy Mäkelän taidenavettaan ja sen jokavuotisiin taidenäyttelyihin.  Tänä vuonna galleristit Mauri ja MarjaLeena Liukkala ovat koonneet taidenavetalle Seija Hyötyläisen ”Puuta Heinää”-taidenäyttelyn.

Perinne-Sattula muodostuu kylän pitkän historian pohjalta.  Kylä on ollut asuttua aluetta kivikaudelta saakka.  Sen nimi esiintyy ensimmäisiä kertoja keskiajalla 1411 ja jo keskiajalla kylässä on ollut seitsemän taloa.  Kylän keskusta on pitkälti säilyttänyt perinteisen ilmeen ja historiallista suojeltua aluetta.   Kyläyhdistys on entisöinyt 1800-luvun klopulta peräisin olevan Sepän pirtin, jossa voi tutustua käsityöläisen asuinmiljööseen satavuotta sitten.

Luonto-Sattulaa on koko kylän alue.  Kylässä on useita luonnonsuojelukohteita, joissa voi tutustua hämäläiseen lehtoluontoon ja rehevästi kasvavan luonnon erityispiirteisiin.  Pähkinäpensassa ja jaölopuut ovat kylän luontaisia kasveja.

Lehijärvi on olennainen osa Sattulaa.  Kylän yhteinen ranta on kunnostettu kaikkien kyläläisten yhteiseksi kesäolohuoneeksi kyläyhdityksen talkootyöllä ja on kyläyhdistyksen hallinnassa ja valvonnaa.  Rannassa on sekä kyläläisten yhteinen veneratna että uimaranta.

Parasta Sattulassa ovat luonnollisesti asukkaat.  Milloin sinä viimeksi tervehdita ja juttelit lähialueen ihmisten kanssa.  Meillä kylässä on luonnollista tervehtiä ja vaihtaa muutama sana aina toisia tavatessa.  Joskus tulee tervehdittyä han ventovieraita ohikulkijoitakin.  Poikkea katsomaan Avointen kylien päivänä la 11.6 tai Hattulapäivien aikana su 12.6.   Mäkelän taidenäyttely on avoinna vielä pitkälle heinäkuuhun ja Seopän pirttii pääsee tutustumaan sopimalla etukäteen jonkun kyläyhdistyksen johtokunnan jäsenen kanssa.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s