Sattulan kyläyhdistys

Sepän pirtti

Sepänpirtin varhaisimmista vaiheista ei tiedetä mitään varmaa. Pirtti on rakennettu Mäkelän tilan maille 1800-luvun lopulla, todennäköisesti vuosien 1890 – 1893 välisenä aikana. Sepänpirtin rakentaja on seppä Kalle (Kaarle) Nummelin.

sepänpirtinpohja

Seppä Kalle Nummelin syntyi vuonna 1863.   Hän oli kotoisin Rengosta ja muutti kirkonkirjojen mukaan Sattulaan 18.4.1891. Hänestä tuli toinen Sattulan kahdesta sepästä. Vaimonsa Wilhelmiinan (os. Grönholm) kanssa he saivat kaikkiaan viisi lasta, jotka syntyivät vuosien 1892–1906 välisenä aikana. Lapsista Kaarle ja Hilda kuolivat lapsina kulkutautiin, ja perheen miehet vanhemmalla iällä tupakoinnista aiheutuneeseen keuhkosyöpään. (Liljedahl, 1992) Perheen naiset, Wilhelmiina (Miina), Hilja ja Lyydi (Lyyli) elivät noin satavuotiaiksi  Kalle Nummelin eli vuoteen 1927 saakka, jolloin Wilhelmiina-vaimo jäi hoitamaan rakennusta vielä noin kolmeksikymmeneksi vuodeksi. Kun Wilhelmiina 1960 kuoli, siirtyi rakennus hänen tyttäriensä Hiljan ja Lyylin omistukseen.  Hilja palasi miehensä kuoltua Nurmelaan ja asui siellä 95-vuotiaaksi, vuoteen 1987 saakka, jolloin joutui vanhainkotiin aina kuolemaansa, vuoteen 1993 saakka. Lyyli oli eli vuoteen 2004 saakka.

Sepänpirtin ensimmäisessä rakennusvaiheessa tehtiin tontille vain pirtti. Myöhemmin rakennukseen lisättiin porstua ja pieni kamari, ja vielä myöhemmin kuisti ja lisäkamari.

Paja oli rakennettu kylänraitilta katsoen talon taakse ja koko pihaa kiersi kiviaita. Pihan takaosassa oli myös pitkä aisa kengitettävien hevosten kiinnittämistä varten. Pajalle kuljettiin suoraan takakautta, eikä itse talon pihan lävitse.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s